Finalisten 2020

Hieronder stellen we de drie totaal verschillende finalisten in willekeurige volgorde aan u voor:

Mondzorgcentrum Wiranto & Go, Almelo

Al vele jaren runt het echtpaar Wiranto-Go een tandartspraktijk in het Twentse Almelo. Ooit gestart in een verbouwde garage, trokken zij vier jaar terug in het huidige pand, dat modern, strak en toch vriendelijk oogt. Er hangt een kalme sfeer en veel patiënten waarderen de ‘spreukenwand’ in de wachtkamer en de smaakvolle decoratie.

Niet alleen de activiteiten binnen de praktijk, maar juist ook die daarbuiten maken Mondzorgcentrum Wiranto & Go uniek. Zo doet de praktijk veel goed werk in ontwikkelingslanden en is er een actieve samenwerking met verzorgings- en verpleeghuizen. Regelmatig gaan medewerkers van de praktijk langs bij verpleeghuizen in de regio. Behandelingen vinden daar plaats in de bad- of woonkamer van de vaak dementerende patiënten. Voor patiënten die naar de praktijk komen, zijn onder meer een rolstoelkantelaar en een ‘obesitasstoel’ beschikbaar, zodat iedereen behandeld kan worden.

Natuurlijk kosten veel van deze behandelingen extra tijd en staan er geen hogere tarieven tegenover. Dat zijn werkwijze hem geen maximale omzet bezorgt, wil tandarts Wiranto best erkennen. Maar hij vindt het nu eenmaal nodig dat elke patiënt naar de tandarts kan. “We willen de kwaliteit van leven overeind houden. Je hebt met die mensen te doen, en je hart maakt een sprongetje als we iemand bij wie dat niet mogelijk leek, toch kunnen behandelen,” beaamt praktijkmanager Lisette Essink-Koelen.

Kortom: een praktijk met een missie. In een tijd waarin steeds meer aandacht komt voor de mondgezondheid van ouderen en andere kwetsbare patiëntgroepen, maakt dat Mondzorgcentrum Wiranto & Go een hoopgevend voorbeeld.

 • Moderne, strakke inrichting in nieuw pand
 • Kalme, welkome sfeer in de praktijk
 • Gewaardeerde ‘spreukenwand’ in wachtkamer
 • Regelmatige bezoeken aan verpleeghuizen in de regio
 • Rolstoelkantelaar en ‘obesitasstoel’ aanwezig
 • Veel projecten voor betere mondzorg in ontwikkelingslanden
 • Geen omzetmaximalisatie, maar roeping om élke patiënt te behandelen

Bekijk de website van Wiranto & Go

A.R.T. Tandartsen, Amersfoort

Deze praktijk stelt zich tot doel de meest mensvriendelijke praktijk te zijn van Amersfoort, aldus praktijkhouder Anna Teunissen. Dat geldt voor patiënten, het personeel en alle andere betrokkenen. “We gaan allemaal met plezier naar het werk,” vertelt zij, en onder de medewerkers wordt ervoor gezorgd dat iedereen trots en eer uit zijn werk haalt. Of beter gezegd ‘haar’ werk, want co-eigenaar Rogier Teunissen is de enige man binnen het team.

De praktijk is gelegen op de vierde etage van een groot kantoorpand, met een fraai uitzicht over het centrum van Amersfoort. Soms, als we ’s ochtends vroeg binnenkomen, genieten de medewerkers met elkaar van de opgaande zon. Daarna trekken ze de smetteloze behandelruimten in, die verbonden zijn door een personeelsdoorgang, zodat hun paden die van de cliënten niet kruisen.

Patiënten worden met een zo veel mogelijk preventieve aanpak behandeld. “Wij maken gebruik van de methode Gewoon Gaaf, ook voor volwassenen,” vertelt Teunissen. Daarbij wordt de patiënt zo goed mogelijk gemotiveerd. “Niet vingerwijzen, maar vragen zonder te oordelen. We bespreken regelmatig met het hele team wat het beste werkt.” En als er een angstige patiënt in de stoel komt? Ontspanningstechnieken, comfort talk en zelfs hypnose zijn manieren waarop A.R.T. Tandartsen patiënten op hun gemak stelt.

Het is duidelijk: A.R.T. Tandartsen is een praktijk waarin alles klopt. En dat kan een algemene praktijk toch heel bijzonder maken.

 • Mensgerichte praktijk waarin patiënt écht centraal staat
 • Hecht team met veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling
 • Behandelruimten en routing zeer professioneel en gebruiksvriendelijk
 • Preventieve aanpak met goed afgestemde voorlichting
 • Bevlogen praktijkhouders
 • Gebruik van ontspanningstechnieken om patiënt op gemak te stellen
 • Laat zien hoe een algemene praktijk bijzonder kan zijn

Bekijk de website van A.R.T. Tandartsen

CBT Midden-Brabant, Ulvenhout

Natuurlijk heeft het niet de voorkeur om jonge patiënten onder narcose te behandelen. Maar áls het enige redmiddel nodig is, zijn zij bij CBT Midden-Brabant aan het ideale adres. Vlak aan de grens met België worden hier vele behandelingen onder volledige anesthesie uitgevoerd, onder begeleiding van meerdere anesthesiologen.

De prejury viel allereerst de zeer professionele en onderscheidende praktijkvoering op. Want een roeping hebben om kinderen met een beperking en/of ernstige mondproblemen te behandelen is één, maar het veilig en goed uitvoeren vergt een hoge mate van deskundigheid. Bij tandarts-eigenaar Eric Kroese is dit in goede handen. “Vaak sprak ik wanhopige ouders over de lange wachttijden voor behandelingen onder narcose. Daarom ben ik er in mijn eigen praktijk mee begonnen.” Met succes, want anders dan in ziekenhuizen kent CBT Midden-Brabant geen wachtlijst. Wie er langskomt, wordt vriendelijk bejegend en er zijn faciliteiten zoals een ruime speelhoek en een heuse bioscoop. Zo blijkt tandarts Kroese ook een ondernemer pur sang.

Dat de patiënt onder narcose wordt behandeld en daarna maar blijft doormodderen, is nadrukkelijk niet de bedoeling. Met een preventieprogramma na de narcosebehandeling zet de praktijk zich in om de mondverzorging van patiënten – én de begeleiding door de ouders – structureel te verbeteren. Voor patiënten met een migratieachtergrond is een tolk beschikbaar, om te zorgen dat de voorlichting en adviezen goed worden opgepakt.

Genoeg reden voor de prejury om ook deze praktijk te laten strijden om de titel ‘Tandartspraktijk van het jaar 2020’!

 • Zeer professionele praktijk met veel narcosebehandelingen
 • Patiënten uit verre omtrek komen naar deze praktijk
 • Deskundige ondersteuning door anesthesiologen
 • Actieve focus op structurele verbetering van mondverzorging
 • Tolk aanwezig voor effectieve voorlichting aan iedereen
 • Bijzonder: geen wachttijd voor narcosebehandelingen
 • Ruime speelhoek én bioscoop

Bekijk de website van CBT Midden-Brabant